Hoppa till innehåll

Bältrosvaccinationer till förmånligt pris (Shingrix)

Vi finns i Boländerna i Uppsala samt på Regementsområdet i Falun och erbjuder vaccin mot bland annat Bältros. Läs mer här om vilka vacciner vi erbjuder.

Om Bältros

1 av 3 i Sverige får Bältros under sin livstid. I allmänhet får man bältros bara en gång, även om man kan få sjukdomen flera gånger. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros.

Bältros ger typiskt ett smärtsamt utslag med blåsor som bildar sårskorpor inom 7 till 10 dagar. Normalt läker huden inom 2 till 4 veckor, och smärtan brukar gå över inom några månader. Över 90 % av dem som får bältros får akut smärta och många beskriver smärtan som värkande, brännande, huggande eller stötliknande.

1 till 5 dagar innan utslaget uppstår kan man känna smärta, klåda, stickningar och domningar i området där utslaget sedan visar sig.

Utslaget formar vanligen ett bälte på antingen vänster eller höger kroppshalva, eller ibland i ansiktet, längs en nervbana. Det kan utvecklas på armen, låret, huvudet – till och med i örat eller ögat. De vanligaste ställena är bröstet och buken. Bältros kan också ge symtom som feber, huvudvärk och en allmän sjukdomskänsla.

Bältrosvaccin ges i två doser med två månaders mellanrum.

Boka tid:

Boka tid via vår webtidbok eller via växeltelefon 023-210 90.

Lämna ett svar