Neuropsykiatriska utredningar (ADHD, ADD och Autismspektrumtillstånd)
En del väljer att gå till en privat vårdaktör för att kön till en utredning oftast är kortare där. Det är också vanligt att det krävs en konstaterad diagnos med funktionsnedsättning för att kunna ansöka om stöd och hjälp för ens svårigheter. Därför kan det vara skönt att slippa vänta alltför länge på att få genomgå en neuropsykiatrisk utredning. Hos oss får du utan väntetider träffa både läkare och legitimerade psykologer med gedigen kompetens inom neuropsykiatrisk utredning. Du som inte har remiss kan söka till oss som privatperson (eller via din arbetsgivare). Vi utreder bland annat ADHD/ADD, autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning i Falun, Gävle, Västerås, Uppsala & Örebro.
Utredningens innehåll anpassas efter dig och dina behov. Hur lång tid utredningen tar skiljer sig åt, det kan variera från en heldag till flera besök. Vi försöker alltid att anpassa planeringen efter dina behov och önskemål, i synnerhet om du behöver resa långt. En neuropsykiatrisk utredning hos oss ser densamma ut som den inom landsting & region och ger dig samma rätt till stöd och insatser efteråt. På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om vad en neuropsykiatrisk utredning brukar innehålla.
Vill du ha en omprövning av en tidigare utredning eller diagnos? vi genomför även sådana utredningar, vi kallar dem second opinion.
En neuropsykiatrisk utredning går till så här hos oss:
Inför utredningen:
• Du får fylla i självskattningsformulär om hur du mår.
• Vi hjälper dig att begära ut kompletterande journaler.
• Du får en kallelse med dina besökstider.
• Provtagning i samband med besök till läkare eller psykolog
Under utredningen:
• Hos psykologen får du svara på frågor och utföra olika uppgifter.
• Psykologen intervjuar dig om dina svårigheter och hur du har det.
• Psykologen intervjuar en anhörig, ofta en vårdnadshavare om din barndom.
• Läkaren undersöker dig för att utesluta andra orsaker till ditt mående.
• I ett återgivningssamtal med psykologen får du veta vad vi kommit fram till.
Efter utredningen:
• Det färdiga utlåtandet skickas till dig och eventuell annan part (ex. annan vårdgivare) enligt dina önskemål.
• Vi erbjuder även behandlingsalternativ som privat aktör. Kontakta oss gärna vid frågor om våra utredningar: 023-669 51 55, info@sjukvardskompetens.com
Pris: 45 000 kr
Bedömningssamtal inför eventuell NP-utredning
Om du vill undersöka om dina besvär kan bero på en neuropsykiatrisk diagnos finns möjlighet att först komma på ett bedömningssamtal hos oss. Upplägget är
utformat för att ta reda på om det är motiverat att fortsätta med en hel utredning. Under samtalet ställer vi frågor om ditt mående, dina besvär och hur du
fungerar i vardagen. Vi frågar även om dina förväntningar på utredningen och på vilket sätt du hoppas att den kan hjälpa dig. Du får information om hur en
utredning hos oss går till samt möjligheten att ställa frågor. Bedömningssamtalet kan ske på plats eller som videosamtal och utförs av en
legitimerad psykolog. Samtalet tar ca en och en halv timme.
Pris: 3 200 kr (dras av den totala summan om du går vidare till NP-utredning).
Arbetsförmågebedömningar
Beställs och utförs på uppdrag av arbetsgivare/företagshälsovården. Innehållet och omfattningen varierar och anpassas efter varje enskild individ.
Försäkringsmedicinska utredningar (AFU)
Denna utredningsform beställs av Försäkringskassan och genomförs av specialistläkare och syftar till att utreda en persons förmåga till aktivitet trots sjukdom.
Vid behov genomförs ytterligare bedömningar av psykolog, arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut.
Vi tar emot för AFU i Falun, Västerås, Uppsala, Sundsvall, Gävle, Örebro och Slite. Under fliken ”Om oss” finns adressuppgifter till alla våra utredningsenheter.
Utredningen inleds alltid med ett första besök hos en specialistläkare som ansvarar för utredningen. Läkarbesöket är standardiserat och består av följande moment:
- Genomgång av dina diagnoser, läkemedel och kartläggning av din vardag.
- En del som berör frågor om ditt psykiska mående.
- Kontroll av blodtryck, lyssna på hjärta/lungor samt se över din rörelseförmåga.
Därefter bedömer läkaren behovet av utvidgad utredning hos psykolog, arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut. Det är vanligt att utredningen innefattar besök hos flera professioner. Inom den utvidgade utredningen genomförs tester och undersökningar för att mer detaljerat beskriva individens förmågor och begränsningar i aktivitet.