Hoppa till innehåll

19 juli: Vaccinationer och körkortsintyg i Uppsala

Den 19 juli kl. 08:30 – 12:30 tar vi emot för både vaccinationer och förnyelse av högre körkortsbehörighet. Välkomna att boka tid! Vi vaccinerar mot flertalet sjukdomar, exempelvis TBE, Bältros och Stelkramp/Difteri/Polio/Kikhosta.

Besöksadress: Kungsängsvägen 21A (Boländerna, Uppsala)

Läs mer här om våra körkortsintyg.

Läs mer här om våra vaccinationer, priser och hur du bokar tid.

Om TBE

TBE är en av de vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingar. TBE-viruset kan leda till både hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Det finns vaccin mot TBE som tas med tre doser under ett år, inom ramen för ett grundvaccinationsprogram. Är du över 50 år tas 4 doser i grundprogrammet. Därefter behöver du fylla på efter först tre år (boosterdos) och sedan löpande vart femte år.

Om Bältros

Bältros, eller herpes zoster, är en infektionssjukdom som endast drabbar dig som tidigare har haft vattkoppor och yttrar sig i form av smärtsamma hudutslag som orsakas av reaktivering av varicella zosterviruset (samma virus som orsakar vattkoppor). Du kan ha en förhöjd risk att utveckla bältros om du har ett nedsatt immunförsvar, men de flesta som drabbas är fullt friska.

En svensk studie visade att cirka 98 procent av alla barn i åldern 9–12 år har antikroppar mot herpes zoster. Således löper praktiskt taget alla i Sverige risk att utveckla bältros under sitt vuxna liv.

Bältrosvaccin tas i två doser med två månaders mellanrum.

Om Grundskydd (Difteri, Stelkramp, Kikhosta och Polio)

Om du har fyllt 30 år behöver du se över ditt grundskydd för sjukdomarna difteri, stelkramp, kikhosta och polio. Det kan vara aktuellt om man exempelvis ska utsätta sig för en ökad polio-risk vid utlandsresa, studier eller yrkesarbete. I vissa fall kan det även vara ett krav från myndigheter; även om risken skulle vara begränsad.

En dos ger ett 20-årigt skydd. I det nationella barnvaccinationsprogrammet ingår skydd mot dessa sjukdomar genom vaccin som ges i 10-års åldern. När du fyllt 30 år är det alltså dags att fylla på. Vaccinet ges med en dos.

De som ska vistas under en längre period i ett land med högre förekomst av polio och samtidigt behöver en påfyllning av difteri, stelkramp och kikhosta rekommenderas att fylla på med Boostrix Polio.

Om Mottagning Bergmästaren AB

Vi finns med vaccinationsmottagning i Falun och Uppsala. Vi har företrädesvis tidsbokad mottagning. Använd gärna vår webtidbok för att se våra lediga tider. Vi har även generösa telefontider via vår växel: 023-210 90.

Lämna ett svar