Hoppa till innehåll

SHINGRIX! Det effektiva vaccinet mot Bältros är äntligen här!

Taking a break in an exercise class at the gym

Bältros (herpes zoster) är en infektionssjukdom som endast drabbar dig som tidigare har haft vattkoppor och yttrar sig i form av smärtsamma hudutslag som orsakas av reaktivering av vattkoppsviruset. Bältros ger typiskt ett smärtsamt utslag med blåsor som bildar sårskorpor inom 7 till 10 dagar. Normalt läker huden inom 2 till 4 veckor.

Över 96 % av de som får bältros får akut smärta som ofta beskrivs som värkande, brännande, huggande eller stötliknande. Bältrosutslaget formar vanligen ett bälte på antingen vänster eller höger kroppshalva, eller ibland i ansiktet, längs en nervbana. Den vanligaste komplikationen är postherpetisk neuralgi (PHN) med svår smärta i det läkta området som kan kvarstå i månader eller till och med år.

VACCINATION MOT BÄLTROS

Bältros drabbar främst personer över 50 år och risken för långvarig smärta ökar med åldern. Vaccinet har en mer än 90 % skyddseffekt och ges till personer över 50 år. Två doser rekommenderas för att uppnå ett maximalt skydd.Shingrix är framtaget för att ge ett starkt och långvarigt skydd anpassat för att stärka en åldersrelaterad försämring av immunitet mot bältros. Vaccinet är godkänt och testat av myndigheterna med över 20 miljoner givna doser över världen.

BOKA TID

Boka tid för vaccination via telefon: 023-210 90 eller e-post: info@mottagningbergmastaren.se

Lämna ett svar